Hiedelmeink fogságában

Itt most nem a babonákról vagy népi hiedelmekről szeretnék beszélni :) A családon belül kialakult hiedelmeket veszem górcső alá. Olyan mondatok ezek, amiket több ezerszer is hallhattunk gyerekként, és eszünkbe sem jut felnőtt fejjel, hogy milyen komoly hatással lehetnek a mostani életünkre.

Nézzünk két példát:

  1. „Addig nem állsz fel az asztaltól, míg meg nem etted, ami a tányérodon van!”

hiedelem.jpg

Kinek ismerős a mondat?
Aki ezzel a hiedelemmel lett "gazdagabb" gyerekként, majdnem biztos, hogy örök fogadalmat tesz, hogy az ő gyereke nem hallhatja ezt a szájából. Általában ez sikerül is, hiszen annyira rossz az emlék, hogy mindig felidéződik az ezzel járó stressz.
Meglepő ugyan, de ez a mondat nagyban hozzájárul a szülők súlyfeleslegének kialakulásához. Igaz, hogy a gyerkőc annyit eszik, amennyit akar, de ők bizony nem állnak fel az asztaltól addig, míg minden el nem fogyott, ami a tányérokon van.

  1. „Szegények vagyunk, de jól élünk!” ; „A pénz piszkos!” ; „Becsületes munkával nem lehet sokat keresni!

hiedelem2.jpg

A pénzzel kapcsolatos családi hiedelmek tárháza gyakorlatilag végtelen. Aztán meg csodálkozik ember lánya/fia, hogy anyagilag nem és nem boldogul. De hogy is élhetne jól, ha egész gyerekkorában azt hallotta a pénzről, hogy az nem jó dolog, hogy csak a rossz embereknek jut, vagy a különlegeseknek?

Minden családban megtalálhatóak ezek a már-már szállóige mondatok, többségük teljesen ártalmatlan, max. a mosolygós-szép gyerekkort idézi a szemünk elé. Azonban a fenti két példa nagyon jól tükrözi, hogy milyen nehézségeket ültethetünk így el a gyerekeinkben, vagy hozhattunk magunkkal otthonról. Mivel ezek nem logikai alapúak, így logikával nagy nehézségek árán számolhatóak csak fel. Ráadásul a kialakulások okait általában nem is ismerjük, de ennek ellenére az érzelmi töltetet magunkkal cipeljük és tudat alatt szabotáljuk velük a saját életünket.

A Te családodban milyen hiedelmek honosak?

A bejegyzés trackback címe:

https://pillangoeffektus.blog.hu/api/trackback/id/tr5314801654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása